MITT HUNDLIV

Jag har ett brinnande intresse för hundar och framför allt relationen mellan hund och människa. Det jag kan idag har jag lärt mig genom att mer eller mindre hela livet levt med hund. Jag har lärt mig av mina misstag, men också lyssnat på otaliga föreläsningar i ämnet. Och tränat, tränat, tränat! Mycket själv men också i träningsgrupper på Brukshundsklubben. Jag har gått kurser och tagit privatlektioner. Jag är utbildad instruktör hos Jessica Guibbi Högborg/Näsets hundskola.

Idag består min familj av min man Roberto och våra söner Michel och Anton, men såklart även av Ceasar , Cocos, Mocca och Kanel. De är alla av rasen Perro de Agua Espanol (spanska vattenhundar). 

Jag är uppväxt med en bostonterrier, Bonzo. När jag var 13 år fick jag min första egna hund, en Golden retriever, som döptes till Elvis. Jag var såklart inte mogen vid denna ålder för det ansvaret och snart fick jag andra intressen som drog. Elvis fick inte på långa vägar den motion och stimulans han behövde, vilket resulterade i att han drog iväg på egna äventyr så fort han fick chansen.

Elvis var en otroligt snäll, glad och positiv hund som var med oss i 14 år. Han lugnade ned sig med åren men jag bestämde mig redan då att nästa hund skulle få den stimulans, engagemang och tid som en hund kräver.

När barnen var tillräckligt stora för att jag skulle ha tiden som krävdes för hund, var det svåra valet vilken ras jag skulle välja. Jag ville ha en lagom stor hund som jag kunde jobba med, som kunde vara med överallt och som fungerade i en barnfamilj. När jag av en händelse träffade på en Perro de Agua Espanol och fick upp ögonen för rasen så var det ingen tvekan. Detta var rasen för mig!

2004 kom så Isblommans Funk Master, Ceasar, till oss. Ceasar är livsnjutaren personifierad. Han är en lugn och trygg hund som tar det mesta med ro. Den ultimata familjehunden som charmar alla! Vi har gått åtskilliga kurser på Brukshundsklubben, tyvärr tyckte jag det var betydligt roligare än Ceasar. Därför lät jag det stanna med en god vardagslydnad. Och så spårar vi tillsammans. Det gillar han!

Under dessa år då jag blev aktiv inom rasklubben och var runt på en hel del utställningar, lärde jag känna Susanne Hall som har Aberlours kennel. När hon 2008 importerade en dräktig tik från Spanien, Blossom, fick jag möjligheten att vara med vid valpningen. När det föddes den sötaste lilla brunvita tiken så kände jag direkt – detta var min nästa hund!

Aberlours Queen Jane, Cocos, är en mycket speciell hund som lärt mig massor. Och fortfarande lär mig! En helt galen tjej med massor av energi. Två hundar, av samma ras, kan inte vara mer olika än Ceasar och Cocos. De är som natt och dag, vilket gjort att jag måste arbeta på helt olika sätt med dem.

Cocos älskar att arbeta och är oerhört lättlärd, uthållig och lyhörd. Hon finns alltid vid min sida och väntar på att vi ska göra något roligt. Det spelar ingen roll vad jag presenterar för henne, hon är med på allt! Hon har dock inte varit en lätt hund, det krävs en bra grundlydnad och att jag alltid är konsekvent och tydlig. Hon är en helt underbar träningskompis som gillar såväl utställning, lydnad och rallylydnad. Är numera pensionerad pga sina dåliga höfter och ryggproblem men njuter av skogspromenader och håller reda på de små.

Tyvärr fick Cocos somna in när hon drog på sig en korsbandsskada och kroppen inte klarade mer. Saknar min trogna följeslagare hon kommer alltid att finnas i mitt hjärta.

 

Aberlours Africa, Mocca kom till oss 2015 jag längtade efter att kunna träna ordentligt igen. Mocca är otroligt snabb,smidig,härlig liten tjej med mycket motor. Hon är lättlärd och lyhörd.Vi har har tränat och tävlat rallylydnad,lydnad spårat och provat på agility. Till våren är det tänkt att vi ska starta i avancerad klass i rallyn och startklassen i lydnaden. Ev kommer Mocca att få valpar i framtiden.

Aberlours Cinnamon girl,Kanel föddes i juli 2016 och vi skulle inte alls ha fler hundar men så blev det. Kanel är än så länge en liten busig valp som hittar på massa tokigheter.Men hon är otroligt följsam och lär sig snabbt, vi kommer  träna rally,lydnad och spår mm. Ev kommer Kanel få valpar i framtiden.